Santagata. Hoofdstuk 5: Wijnen van Santagata

geplaatst in: Geen categorie | 0

Santagata. Hoofdstuk 1: Wat als…
Santagata. Hoofdstuk 2: Franco & ik
Santagata. Hoofdstuk 3: Het huis van Franco
Santagata. Hoofdstuk 4: Wijn, Bar, Barbera
Santagata. Hoofdstuk 5: Wijnen van Santagata

 

Barbera d’Asti ‘Baby’, 2013

Baby

Ik vind het heerlijk om te koken met wijn, soms gooi ik zelfs een scheutje in de maaltijd” -Julia Child.

Ik zou deze ‘Baby’-wijn niet beter kunnen omschrijven. Het is een wijn om mee te koken, als in: Het is een geweldige wijn om te drinken tijdens het koken.

‘Baby’ doet zijn naam eer aan, hij is zacht, jong, makkelijk en soepel. Of zoals Franco het zou zeggen: “een speelse puppy”. De Barbera druif op zijn simpelst in de beste kwaliteit. Ik zie de ‘Baby’ als een keukenrol; Altijd goed om dicht in de buurt te hebben voor wanneer het nodig is.

Veel waar voor je geld, zeker voor je dagelijkse tafelwijn. Ik denk dat als je hem koeltjes houdt, dat hij prima te serveren is bij een zomerse aperitief of bij een tapas dinér.

Omdat deze wijn niet blootgesteld wordt aan hout, heeft het een lage zuurgraad, wat een fascinerende uitwerking heeft op het gehemelte. Bovendien maakt het de wijn een goede metgezel voor lichte maaltijden, dus lichte pasta’s en een risotto zonder room zijn zeer passende opties.

 

Barbera d’Asti Superiore ‘Altea’, 2012

2
Altea en Franco Cavallero

Altea
Ik hou van de term ‘superiore’ , een aanduiding voor wijnen die geproduceerd zijn met een striktere set aan regels dan andere wijnen. Passend bij een wijn die een beetje arrogant en trots lijkt. Zou je je voor kunnen stellen dat iemand een superlatief bijvoeglijk naamwoord voor zijn naam zet, omdat hij wat langer in zijn moeders buik heeft doorgebracht?

De Altea klimt naar nieuwe hoogtes wat betreft de mogelijkheden van de Barbera druif. Als je hem vergelijkt met zijn kleinere ‘Baby’ broertje, is de Altea (naam van Franco’s dochter) duidelijk een wijn die volwassen is geworden. Dit komt vooral doordat het 10 tot 12 maanden in eiken vaten heeft gerijpt. Het is een zwaardere en complexe wijn, die wellicht wat dichter ligt bij de Barbaarse mythe die in zijn naam verscholen zit.

Het verschil is te ruiken en te zien in de kleuren. Of nog beter, proef het zodra je eraan nipt met een gestoofde maaltijd of een gevulde pasta zoals “agnolotti” waarbij de vulling bepaald wordt aan de hand van het seizoen.

 

Barolo, La Fenice 2010

Fenice

Het is voor mij werkelijk overweldigend om te schrijven over een Barolo. Het is alsof je een heilige wijn introduceert. Franco biedt meerdere Barolo’s aan. Mijn persoonlijke favoriet is de Black Label Fenice. La Fenice, ofwel de Feniks, was een mythische vogel die beroemd is vanwege de legende dat hij levend herrees uit het as na zijn dood. De Cavallero familie koos deze naam voor zijn beste wijnen, nadat een grote brand in 2007 de historische wijnkelder van de familie verwoeste. Het is geweldig om te zien dat een 100% Nebiollo druif, net als de Barbaresco, zo verschillend kan smaken, maar toch net zo bevredigend. Anders dan de Barbaresco regio, worden Barolo’s vooral geproduceerd tussen de communes van Barolo en Monforte. De kleur, de heftige smaak en look. Let op de ‘tranen’ als je de wijn in je glas rolt; Het lijkt soms alsof de wijn treurt om het feit dat het verdreven is uit zijn eiken vat, nadat het daar 2 jaar heeft gespendeerd voor een bepaade rijping.

Woorden zijn eigenlijk overbodig voor deze wijn. Een hooggewaardeerde wijn, uit een van de beste wijnregio’s van de wereld.

Wat erbij te serveren? Vlees, vlees en vlees. Dit is geen vegetariër-wijn, ben ik bang. Marinades, stoofpotten, truffelmaaltijden of – als je het echt nodig vindt – oude, sterke kaas.

Deze 2010 Barolo wordt aangeboden voor een belachelijk lage prijs. Drink hem nu of geniet ervan als collecter’s item voor de komende 5 tot 15 jaar. Kwaliteit gegarandeerd.

IMG_4332
Stilte. Barolo rusten in vrede.

Lees verder:

Santagata. Hoofdstuk 1: Wat als…
Santagata. Hoofdstuk 2: Franco & ik
Santagata. Hoofdstuk 3: Het huis van Franco
Santagata. Hoofdstuk 4: Wijn, Bar, Barbera
Santagata. Hoofdstuk 5: Wijnen van Santagata

Wijnliefhebbers delen dit...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest