Santagata. Hoofdstuk 4: Wijn, Bar, Barbera

geplaatst in: Geen categorie | 0
immagine franco gladiatore
Het logo van Franco’s wijnbar – Il Cicchetto

Santagata. Hoofdstuk 1: Wat als…
Santagata. Hoofdstuk 2: Franco & ik
Santagata. Hoofdstuk 3: Het huis van Franco
Santagata. Hoofdstuk 4: Wijn, Bar, Barbera
Santagata. Hoofdstuk 5: Wijnen van Santagata

Alsof Franco’s leven nog niet genoeg rijkdommen bevatte, is hij ook nog eens eigenaar van een wijnbar in het oude centrum van Asti. Iedereen die mijn twee favoriete dingen – wijn en een bar – met elkaar combineert is in mijn ogen gezegend. Een ruimte gevuld met mede-wijnliefhebbers, een onuitputtelijke voorraad flessen wijn, ham die gesneden wordt, oude kazen die in plakjes worden gesneden om de ham gezelschap te houden. Een perfecte ceremonie.

De ingrediënten voor een goed gesprek

Mijn vrouw vergezeldIMG_4335e me de eerste keer dat ik Franco’s wijnbar bezocht – ‘IlCiccheto’. Het was de eerste keer dat we onze 1-jarige zoon achterlieten bij een oppas om samen wat quality time te hebben. We hadden een van onze beste gesprekken ooit in Franco’s bar. Onder het genot van een fles Barbera* d’Asti Superiore spraken we over het verleden, maar vooral over de toekomst. We hadden het over ons geweldige kleine mannetje, het broertje of zusje dat we hem toewensten, onze toekomstplannen op het gebied van werk en tal van andere ingrediënten die een goed gesprek maken. Terwijl ik om me heen keek, leek het alsof we ‘gedupliceerd’ waren. Om ons heen zaten andere stelletjes die dezelfde soorten gesprekken leken te hebben en, zo leek het, dezelfde golflengte deelden als de onze. Iedereen had een gevuld of halfleeg glas in de handen, alsof ze hun “toverdrankje voor geluk” wilden beschermen.

Een ontmoeting met Barolo

Plotseling verscheen er een tweede fles wijn op onze tafel. Een relatief jonge Barolo uit 2010. Er was een korte blik van verbazing in de ogen van mijn vrouw, die onmiddellijk veranderde in een blik van verwelkoming en acceptatie. Uiteraard lieten we de fles pas weghalen toen deze een uur later leeg was. De Barolo smaakte fantastisch. Ik informeerde bij Franco naar de jaargang 2010; “Is het niet te vroeg om deze al te drinken?” Hij glimlachte. “Ik drink liever een jonge Barolo met een goede toekomst dan een oude Barolo met een goed verleden.”

Terwijl we terugreden naar ons kleine hotel vroeg ik me hardop af hoeveel echte, eerlijke gesprekken er plaats kunnen vinden zonder alcohol of een goede wijn. Mijn vrouw en ik zijn al een lange tijd samen en gedurende deze periode heb ik veel mooie wijnen mogen proeven. Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee wat de naam of het jaar van de beste wijn was die ik ooit dronk. Wat ik wel weet is dat ik hem dronk samen met haar.

Intense ontmoetingen

Die avond in Franco’s bar was een intense ontmoeting met twee van de beste druiven die hun herkomst vinden in de wijnstreek Piemonte – Barbera en Nebbiolo, in de vorm van de Barbera d’Asti, Barbera 2013, d’Asti Superiore 2012 en Barolo Fenice 2010. Bij de Barbera’s was ik vooral geïnteresseerd om het verschil te proeven tussen een op hout gerijpte Barbera en een niet op hout gerijpte. En de Barolo? Dat is gewoon een koninklijke wijn.

 

*Barbera is de meest populaire en meest wijd verspreide druivensoort in wijnstreek Piedmonte. In het jaar 665 bevrijdde Grimoaldo, koning van de Lombarden de stad Asti bevrijd van Frankische troepen die teveel hadden gedronken. De triomferende Grimoaldo voerde het gebod in dat de wijn die door deze Barbaren was gedronken Barbera genoemd zou worden en dat deze wijn altijd op de koninklijke tafel aanwezig moest zijn.

Tot het volgende verhaal!

Hartelijke groet,

handtekeningMoshé

 

Lees verder:

Santagata. Hoofdstuk 1: Wat als…
Santagata. Hoofdstuk 2: Franco & ik
Santagata. Hoofdstuk 3: Het huis van Franco
Santagata. Hoofdstuk 4: Wijn, Bar, Barbera
Santagata. Hoofdstuk 5: Wijnen van Santagata

 

Wijnliefhebbers delen dit...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest