Santagata. Hoofdstuk 2: Franco & ik

geplaatst in: Geen categorie | 0

IMG_4323

Santagata. Hoofdstuk 1: Wat als…
Santagata. Hoofdstuk 2: Franco & ik
Santagata. Hoofdstuk 3: Het huis van Franco
Santagata. Hoofdstuk 4: Wijn, Bar, Barbera
Santagata. Hoofdstuk 5: Wijnen van Santagata

Ik liep door de gangen van wijnbeurs VinItaly showin Verona toen ik Franco voor het eerst ontmoette. Je kon niet om zijn verschijning heen, met zijn pronte snor en glanzende, kaalgeschoren hoofd. Na deze eerste ontmoeting heb ik Franco en zijn wijnen meerdere keren teruggezien en iedere ontmoeting die ik met hem had bracht antwoorden op de vragen die ik had over mijn droom die ging over hoe het zou zijn om het leven van een wijnmaker te leven.

 

Wijn die adem geeft

Volgens mij stroomt er pure wijn door de aderen van Franco. Net zoals er bij mij een beetje van mijn moeders Steak Roquefort saus – een van de hoogtepunten uit mijn jeugd – door mijn aderen stroomt. Ik moest hieraan denken toen Franco me vertelde dat zijn vader, Giuseppe, astma had op jonge leeftijd en verschillende behandelingen moest ondergaan. De behandelingen werden gedaan in ruil voor wijn. Ik dacht bij mezelf: hoe handig is dat, als wijnmaker van wijn een betaalmiddel maken…

Boer van god

IMG_4324
Franco met zijn ouders, Maria en Giuseppe Cavallero

Franco’s krachtige en dwingende stem wordt zachter wanneer hij over zijn vader spreekt. Giuseppe was een pionier in Piemonte die als een van de eerste wijnmakers Ruchè wijn maakte uit Castagnole Monferrato druiven. Destijds, het was in de jaren 70, was deze druivensoort nog erg zeldzaam in de regio. Giuseppa was een “boer van god.” Deze bijnaam werd gegeven aan alle wijnmakers die Ruchè produceerden omdat deze wijnsoort oorspronkelijk was ontdekt door een priester – Don Giacomo Cauda. Een duidelijker pad had Giuseppe niet voor zijn zoon kunnen plaveien.

 

 

Lees verder:

Santagata. Hoofdstuk 1: Wat als…
Santagata. Hoofdstuk 2: Franco & ik
Santagata. Hoofdstuk 3: Het huis van Franco
Santagata. Hoofdstuk 4: Wijn, Bar, Barbera
Santagata. Hoofdstuk 5: Wijnen van Santagata

 

Wijnliefhebbers delen dit...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest