La Contea. Hoofdstuk 2: Tonino Verro

geplaatst in: Geen categorie | 0

Tonino & Claudia Verro

La Contea: Hoofdstuk 1: Toevluchtsoorden en wijngaarden
La Contea. Hoofdstuk 2: Tonino
La Contea. Hoofdstuk 3: Luca
La Contea. Hoofdstuk 4: Het altaar van La Contea

Ontmoeting met een icoon

Het opkomen van de zon ging gepaard met een blind date met wijnmaker Mr. Tonino Verro en een vroege wijnproeverij. Tonino is een iconisch figuur. Deze 66 jarige wijnmaker is geboren in Canale d’Alba en is de trotse eigenaar van La Contea, dat een wijnmakerij, een vermaard restaurant en een klein hotel herbergt in Neive, Cuneo. Tonino is een locale legende; iedereen kent hem en hij kent iedereen. Terwijl ik aan mijn espresso slurpte en wachtte op Tonino, kwamen er verschillende mensen langs om de man even te groeten of een kort praatje te maken. Plaatselijke bewoners, de dorpspriester, toeristen, winkeliers. Allemaal leken ze als onderdeel van hun dagelijkse routine even langs te komen om de dag goed te beginnen, met een groet aan Tonino. Dit tafereel had in al zijn eenvoud en oprechtheid bijna een koninklijke allure. En tot op bepaalde hoogte was Tonino een koning, La Contea zijn kasteel en zijn vrouw Claudia de koningin. Als erfgenaam van wijngaarden en rechtmatig veroveraar van nog meer wijngaarden had de man alle recht om zich te voelen als een koning.

La Contea La Contea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eenvoud en perfectie

Het avontuur dat La Contea heet ging Tonino aan samen met Claudia, de ziel van het familiebedrijf. Door de jaren heen verzamelden ze een indrukwekkende hoeveelheid aan prijzen en onderscheidingen voor hun bijdrage aan het toerisme binnen de regio en hun reputatie op het gebied van gastronomie. Van prijzen op het gebied van fine cuisine tot zelfs het ridderschap.

Claudia & Tonino VerroTerwijl ik met Tonino sprak, kreeg ik weer hetzelfde gevoel van troost en vrede. Deze man was het toonbeeld van iemand die ultieme vrede in zijn eigen leven had gevonden. Grondbezitter, vader van twee kinderen, toegewijd echtgenoot, harde werker en perfectionist. Continu bezig om ieder klein detail in het restaurant perfect te krijgen: de tafels, het voorkomen van de serveersters of wanneer het bouquet* van een van zijn wijnen niet helemaal perfect bleek te zijn. We praatten en praatten en ik voelde mezelf licht, bijna zweven, terwijl hij me vertelde over zijn leven en bezigheden. Zo een rustige, eenvoudige man met zo een geweldig verhaal en zulke indrukwekkende prestaties achter hem. Hij zei: “Ik ken deze grond zo goed, net zoals mijn vader en mijn vaders vader. Wat kan mij meer voldoening geven dan de wetenschap dat ik continu meer en meer hiervan aan mensen kan geven? Door wijn, door het eten, de eenvoudige gesprekken die ik heb met mensen zoals jij.”

*Bouquet: het aroma of de geur van een wijn

Een geborgen gevoel

Ons gesprek gaf me een veilig gevoel. We hadden het over onze kindertijd. Boven ons aan de muur hing een Een typisch familietafereelfoto die me het gevoel gaf in een spiegel te kijken. Een oude foto waarop Tonino’s jongste zoon Allesandro een fles wijn vasthoudt voor Tonino’s vader. Prachtig hoe zo een vastgelegd moment zo veel kan zeggen over familie, generaties, de eenvoudige betekenis van wijn, respect, het leven. We spraken verder over landbouw, zijn eerste liefde en over hoe het studeren aan de universiteit hem veel heeft gebracht, maar hoe hij als horeca-ondernemer en als eigenaar van een wijnmakerij nog meer kan geven aan anderen. We praatten over de gastronomische achtergrond van Claudia’s familie en hoe logisch het voor hen aanvoelde om wat het land aan hen gaf met hun handen te vormen tot prachtige producten. Hij sprak over truffels en de jacht daarop, de hemelse geur van het klimaat in Piemonte. Hij visualiseerde voor mij hoe de heuvels van zijn geboortedorp – Canale d’Alba – eruit zagen. En uiteindelijk, spraken we over de wijnen.

Lees verder:

La Contea: Hoofdstuk 1: Toevluchtsoorden en wijngaarden
La Contea. Hoofdstuk 2: Tonino
La Contea. Hoofdstuk 3: Luca
La Contea. Hoofdstuk 4: Het altaar van La Contea

 

 

Wijnliefhebbers delen dit...Share on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest